In het leven zit het nooit alleen maar mee. Er zijn momenten van geluk, maar ook periodes waarin het tegenzit. Om allerlei verschil- lende redenen kan een gezin overbelast raken. Hulp krijgen is dan van groot belang. Dat is precies waar Buurtgezinnen voor staat. Dit nieuwe initiatief in Barendrecht koppelt steungezinnen aan vraaggezinnen. Coördinator Paula van der Spek legt uit hoe het werkt en wethouder Reshma Roopram benadrukt de kracht van Buurtgezinnen.
De belastbaarheid van een gezin kan om verschillende redenen onder druk komen te staan, bijvoorbeeld door echtscheiding of als een van de ouders langdurig ziek is. Dan kan er veel van ouder gevraagd worden. Als een kind eens een dag bij een ander gezin speelt, kan dat al helpen. "Het ontlast de ouders even," weet Van der Spek. “Buurtgezinnen is heel informeel en laagdrempelig. Hoe eerder vraaggezinnen aan de bel trekken, hoe beter. Het is niet zwak om hulp te vragen: integendeel! Je geeft er juist een sterk signaal mee af. Door in een vroeg stadium hulp te vragen, kan erger worden voorkomen. In sommige gezinnen kan het al een wereld van verschil zijn om een paar uur per week ontlast te worden. In andere gevallen kan een maandelijks logeeruitje voor de kinderen bijvoorbeeld goed werken.”
Huis en hart openstellen
Buurtgezinnen onderhoudt nauwe contacten met onder meer de verschillende wijkteams binnen de gemeente, het Centrum voor Jeugd en Gezin, basisscholen, kinderopvang, Vluchtelingenwerk, KijkopWelzijn en Bibiotheek AanZet. “Wij steken eigenlijk overal waar kinderen zijn onze voelsprieten uit. Het is hartverwarmend dat zich in korte tijd al verschillende steungezinnen hebben gemeld. Zij stellen hun huis en hart open voor vraaggezinnen. De coördinator maakt kennis met zowel vraag- als steungezinnen. De behoefte van het vraaggezin staat centraal bij het vinden van een steungezin. Om tot een juiste match te komen, maakt het vraaggezin eerst kennis met een geschikt steungezin. Willen de gezinnen met elkaar verder? Dan begint het traject na een startgesprek. Elk half jaar wordt vervolgens besproken hoe het gaat, met een looptijd van maximaal twee jaar. Uit andere gemeenten weet ik dat er soms vriendschappen voor het leven ontstaan. Hoe mooi is dat?”
Aandacht voor elkaar
Heel mooi, vindt wethouder Roopram. “Ik vind Buurtgezinnen een geweldig initiatief. Deze coronacrisis heeft op veel gezinnen zijn weerslag gehad. Voor veel ouders werd het even teveel en nog steeds. Dan is het fijn dat er zoiets als Buurtgezinnen bestaat. Ik geloof in de kracht van onze Barendrechtse samenleving en ik ben ervan overtuigd dat het een succes wordt. Gezinnen die gezinnen helpen: daar draait het om. Dat kan op verschillende niveaus: door tips te geven, speelruimte te bieden, gesprekken te voeren. Met aandacht voor elkaar komen we verder. Dat doet de maatschappij alleen maar goed. Buurtgezinnen draagt daar een geweldig steentje aan bij.”
Meer informatie of aanmelden als vraag- of steungezin? Ga dan naar: www.buurtgezinnen.nl of volg 'Buurtgezinnen in Barendrecht' via Facebook.